Speculaasjes

Speculaas

Speculaas is een gewaardeerd koekje voor bij de koffie. Kenmerkend zijn de ingrediënten met specerijen en de afbeelding op het koekje. Grand café Barend bakt haar eigen speculaasjes. Om te serveren voor bij de koffie maar ook door jou te kopen voor thuis. Of om cadeau te geven aan familie, vrienden of zakenrelaties. We bieden hierdoor medewerkers met een afstand tot een arbeidsmarkt een leuke werkplek. Zij bakken namelijk onze appeltaart en de speculaas. Dat doen ze met een grote glimlach. Want wat is nou leuker dan iets te bakken waarvan je weet dat iemand er blij van wordt?

Geschiedenis speculaas

Het speculaaskoekje is een eeuwenoude lekkernij. Als we terug gaan in de tijd werd speculaas door de heidenen (als zijnde niet katholiek) geofferd aan goden om ze gunstig te stemmen voor een goede oogst. Op de knapperige koeken werden afbeeldingen van heiligen afgedrukt. Zo ontstond de claeskoek vernoemd naar de bisschop van Myra oftewel Sinterklaas. Sinterklaas was geliefd omdat hij de armen hielp. Het speculaasje werd daarom populair. Ofschoon speculaas nog altijd veelvuldig wordt gegeten tijdens dit kinderfeest, is het ook een alledaags koekje geworden. Voor bij de koffie, maar ook als broodbeleg.

Sociaal ingrediënt

Speculaasjes werden vroeger met de hand gebakken. De afbeeldingen waren gedetailleerd en zeer mooi. Later werd het bakproces gemechaniseerd. Nog altijd heeft een speculaasje een afbeelding. Op die van Barend staat natuurlijk ons eigen boegbeeld De vrolijke drinker van Frans Hals. Een ander typerend element aan speculaas is de smaak. In het deeg zitten naast koekkruiden ook speculaaskruiden. Dit is een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, koriander, anijszaad en peper. De verhouding en de toevoeging van andere specerijen zoals kardemon en foellie geven elke ambachtelijke speculaas haar eigen smaak. Ook de speculaas van Barend heeft haar eigen kenmerkende smaak. Het recept is een goed bewaard geheim. En dat houden we zo. Het sociale ingrediënt maakt de koekjes tot slot meer dan smaakvol.

Speculaas bestellen

Onze speculaasje zijn verpakt per 10 in speciaal papier dat de speculaas vers houdt. Het ziet er bovendien appetijtelijk uit. Ze zijn af te halen in ons grand café.

Bestellen