Barend Bier

Stoere mannen drinken bier. En vrouwen trouwens ook. Bier wordt al duizenden jaren gedronken. In de middeleeuwen brouwden huisvrouwen bier thuis. Bier werd de gehele dag door gedronken. Zowel door mannen, vrouwen en kinderen. Gemiddeld zo’n 300 liter bier per jaar per persoon. Al bevatte het toen niet zoveel alcohol als nu. Het was een goedkoop alternatief voor koffie, thee en wijn. Overigens kende men toen nog geen hop. Bier wordt in die tijd op smaak gebracht met allerlei kruiden, gruit genaamd, om de bittere smaak toe te voegen.

Bier brouwen

De brouwers moesten in die tijd belasting betaling aan de landsheren over het gruit. Gruit werd daarom langzaam uit het bier gehaald. In talrijke kloosters werd het brouwproces verfijnd. Gruit is toen vervangen door hop. Het voordeel hiervan was dat het bier beter smaakte en bovendien langer houdbaar werd. Door de technologische ontwikkelingen rond 1800 werd het bierbrouwen verbeterd. Ook vond met nieuwe soorten bieren uit, zoals het tegenwoordige pils. In de jaren ’80 zijn de speciaal bieren ontstaan. Een trend overgewaaid uit België. Heden ten dage drinken we gemiddeld 90 liter per persoon.

Bier gezelligheidsvriend

Bier is een populaire dorstlesser. Tijdens het drinken van de gezelligheidsdrank ontstaan de beste verhalen. Voor iedereen is er eigenlijk wel een biertje. Iedere brouwerij heeft zijn eigen receptuur per biersoort. De smaak is afhankelijk van de hoeveel hop, het gistingsproces en andere ingrediënten die toegevoegd zijn. Ook de smaak van alcoholarme of -vrij biertjes is inmiddels opperbest. Dat maakt dat bier steeds meer gedronken wordt.

Barend bier

Grand café Barend heeft pilsener en een uitgebreide reeks speciaal bieren. Met en zonder alcohol. Barend staat voor de vrolijke drinker en heeft een stoere zeeliedennaam. Zo’n heldhaftige man hoort toch een eigen biertje te hebben. Grand café Barend heeft daarom haar eigen speciaal witbier: Witte Barend. Het is een mooi helder biertje met goudgele kleur en fris witte schuimkraag. Witte Barend is een tarwebier met fruitige hopsoorten. Een biertje dat je beste vriend kan worden. Het is gebrouwen door Leroy Brown Brewery in Arnhem. Deze brouwerij is de eerste echt onafhankelijke craftbier brouwerij in Arnhem. Een craftbier brouwerij brouwt vanuit passie waarbij het ambacht van het brouwen weer teruggebracht is. De smaakmakers voor bierliefhebbers. Voor jou dus.

Proost!